Efter en vecka med storslagen natur och pulserande nattliv i Hokkaido var det nu dags för en mer sofistikerad etapp av resan med fokus på historia, kultur och arkitektur. Dock inte i Kyoto utan i ”Lilla Kyoto”, Kanazawa.
Under Edo-perioden (1603 – 1868) konkurrerade Kanazawa med både Tokyo och Kyoto om kulturell betydelse. Detta tack vare den enorma rikedom som Maeda-klanen byggt upp genom sin stora risodling. Endast Tokugawa-klanen i Tokyo var rikare under samma period.
Under andra världskriget var Kanzawa den största staden efter Kyoto som helt undkom flygbombningar. Mycket arkitektur från förr är därmed välbevarad.
Även om staden inte lockar lika många turister som närliggande Osaka, Kyoto och Kobe har den blivit allt mer popular under senare år. Sedan 2015 är det nämligen möjligt att åka Shinkansen hit direkt från Tokyo under tre timmar.
Dyblöt och orutinerad förmiddag i Tokyo
Efter att ha spenderat en till natt på Dans luftmadrass och lastat av souvenirer och presenter lämnar jag återigen Kita Senju tidigt på förmiddagen för att ta mig till Tokyo Station och därifrån till Kanazawa.
Jag tar för givet att resan till den norra kusten ska bli smidig, men jag lyckas trots viss rutin sabotera för mig själv genom att:
- Underskatta restiden i kollektivtrafiken
- Göra ett tidsoptimistiskt klädinköp på vägen
- Bli fullständigt genomblöt trots min regnjacka
- Glömma bort att boka plats på tåget och behöva ta nästa
Fortfarande dyngsur pratar jag med ett svenskt par på perrongen som ska åt samma håll. De gör sin första resa i Japan och ska besöka bergsbyn Shirakawago, en populär dagsutflykt från Kanazawa.
När tågdörrarna öppnas går jag till toaletterna mellan vagnarna för en raggardusch bakom draperiet vid handfatet. Med ny tröja, torra sockor och håret i knut tightare än en samuraj är läget under kontroll igen.

Incheckning på Mitsui Garden Hotel
Framme vid Kanazawas episka tågstation är solen framme och jag går till mitt boende på Mitsui Garden Hotel för att checka in och hänga mina kläder på tork.

Kanazawa har ingen tunnelbana eller tåg. Här räcker det med buss, cykel eller ett par bra skor för att ta sig fram då staden är så kompakt. Kontrasten mot Tokyo blir enorm, precis om när jag anlände till Hakodate förra veckan.



Sen lunch på Omichi Market
Några minuter från hotellet ligger stadens fiskmarknad Omichi Market. Då en del av marknaden är stängd på onsdagar beger jag mig hit för en sen lunch. Jämfört med alla andra fiskmarknader jag besökt i landet känns den väldigt prydlig och städad.
Golvet är inte blött, saker är fint uppradade och inga klor eller tentakler sträcker sig efter en när man går förbi de många matstånden.



Efter den sena lunchen beger jag mig tillbaka till hotellet för att bada och ta det lugnt i en timme eller två. Kanazawas många historiska sevärdheter håller precis på att stänga, så det är ingen idé att stressa. De får vänta tills imorgon.
Fisk på rullband på Mori Mori Sushi
Senare på kvällen promenerar jag in mot tågstationen för att följa upp ett restaurangtips jag fått tidigare under resan. Fötterna värker så när en av stadens små sightseeing-bussar dyker upp åker jag sista biten för bara 110 yen.
På varuhuset Forus är det Mori Mori Sushi jag ska till. De ska tydligen ha stadens bästa kaitenzushi (rullbandssushi). För att få upp hungern mer strosar jag bland några butiker på vägen.






Trädgården Kenrokuen vid stadens slott
Efter sovmorgon, frukost och mer onsen är det nästa morgon dags att ta mig an Kanazawas historiska och kulturella arv. Då vädret är soligt börjar jag med det mest givna, landskapsträdgården Kenrokuen som anses vara en av Japans tre främsta.
Trägården Kenrokuen har varit öppen för allmänheten sedan 1871. Innan dess byggdes den upp av Maeda-familjen under 200 år.
Promenaden till trädgården tar mig förbi Kanazawa Castle. Detta slott började byggas av Meade-klanen redan 1583, men har brunnit ned gång på gång genom århundradena. Vissa delar är så nya som 2020. Det är vackert, men solen gassar så jag går vidare till trädgården.


Strax efter slottet ligger en av flera ingångar till parken vars inträde är 320 yen för en vuxen. Genast när jag kliver in blir jag imponerad över hur pass fint det är.
Runtom i trädgården sitter personal på huk och ansar detaljer på buskar och träd. De har reflektiva skydd på huvudet och ryggen mot den starka solen.
Oavsett var jag ställer mig och hur jag vänder mig ser det ut som ett vykort med alla små och stora buskar och träd, vattendrag och dammar, stigar och broar samt gamla hus.





Tehusdistriktet Higashi Chaya
Efter cirka två timmar vid Kanazawa Castle och Kenrokuen beger jag mig till ett annat kulturarv i staden, tehusdistriktet Higashi Chaya.
Under Edo-perioden underhöll geishor gäster i distriktets trähus, vilka fortfarande står kvar i fint skick.
Idag har många av husen blivit fik eller butiker som säljer smycken och fint hantverk, men vissa har bevarats som museum med möjlighet att dricka grönt te som förr.


Då det enda chaya jag hittills druckit te på i Japan är Snoopy Chaya känns det passande att dricka en kopp här. Innan unnar jag mig dock en synnerligen dekadent lokal specialitet, mjukglass toppad med äkta bladguld. Ja, äkta bladguld.
Att bokstavligt talat sitta och äta guld när kollegor blivit uppsagda och nära vänner aktivt söker jobb känns sådär. Men för att citera Petter: ”Det går bra nu, kompis. Det går bra nu.”



Ninjadistriktet Nagamachi
En kort promenad från mitt hotell nära foten av Kanazawa Castle ligger distriktet Nagamachi. Med sina smala gator, brungula stenväggar, gamla trähus och kanaler med rinnande vatten sticker området ut.
I Nagamachi bodde stadens samurajer och dess familjer under Kanazawas glansdagar under Edo-perioden.
Idag är distriktet som vilket bostadsområde som helst, men flera av de gamla byggnaderna har blivit museer. En av dessa är huset för den tidigare högt rankade samurajfamiljen Nomura, vilket jag besöker.





Avslutande drinkar på lågmäld vinylbar
Efter besöket till samurajfamiljen Nomuras tidigare hem är det lyckligtvis nära till mitt hotell. Det har inte varit en moln på himlen hela dagen och min mörka t-shirt känns fastbränd i huden. Det är dags för ett till bad, ett kallt sådant.
Senare på kvällen går jag en till vända till Kanazawa Station för att reservera sittplats för morgondagens tågresa och för att äta middag på stationens restaurangdel. Sen blir det ett sista stopp för kvällen på Kanazawa Music Bar.


Kanazawa Music Bar ligger i Katamachi tillsammans med andra pubar, klubbar och karaokeställen samt butiker för märkeskläder.
Hade jag känt till denna härliga bar med sin lugna speakeasy-miljö, mysiga belysning och vinyl-DJ hade jag lätt gått hit igår också. Vilket ställe! Detta koncept skulle jag gärna se i Stockholm.



Med en stor portion tonkatsu, över 22 000 steg och två schysta drinkar i kroppen somnar jag gott inför de fyra sista dagarna då mitt Japan Rail Pass är giltigt.
/Alexander