Efter att ha spenderat typ en månad i Tokyo under mina tre resor finns det få givna turistmål kvar. Ett var ön Odaiba som överraskade med interaktiv konst och futuristisk arkitektur.
”Du får vara försiktig så du inte får skyttegravsfot”, skämtar Dan efter han stigit upp för att jobba från sin lägenhet. Jag är redan uppe och håller nämligen på att ta hand om mina skabbiga fötter efter gårdagens äventyr med Per och Simon.
Nya blåsor, spruckna blåsor, röda utslag och död hud. Ingångna löpskor och sockor med dämpning räcker bara så långt efter alla dagliga långa promenader.
Efter en stund i badkaret och genomgång av bilder från gårdagen bär det dock av in mot centrum med ett leende på läpparna igen. Från Kita-Senju Station tar jag mig till Tsukiji Station med Hibiya Line. Lunchdags!
Finsushi till lunch med Per och Simon
Efter att förnuftigt nog bokat om vår frukost till lunch träffar jag Per och Simon utanför huvudingången till fiskmarknaden i Tsukiji. Detta är mitt fjärde besök hit på tre resor, men deras första.
Jag bjuder dem på varsin bit tamagoyaki (äggomelett) och agerar guide genom att berätta om marknadens historia. Samtidigt letar vi efter en sushirestaurang med rimlig kö på någon av de smala gatorna.
När vi går förbi Tsukiji Itadori Bekkan höjer jag ögonbrynen. När jag åt på detta populära ställe för över tre veckor sedan var kön lång. Nu är den helt tom, så det blir ett stopp till.
Efter lunchen promenerar vi genom Ginza mot Tokyo Station. Innan Per och Simon beger sig vidare till hippa Shimokitazawa för stadsdelens många vintagebutiker och kaféer tar vi ett stadigt mellanmål i form milkshakes på Shake Shack. Även det första gången för dem.
Naken framför gumma i 43 grader varm pool
Då jag besökte Shimokitazawa för shopping i höstas beger jag mig istället vidare österut till Tokyos hamnområde, men först med ett stopp i utkanten av Ginza.
Det är hett i Tokyo så jag ska fräscha upp mig på ett traditionellt badhus i förebyggande syfte.
Efter att letat bland de smala tvärgatorna hittar jag slutligen sentot Konparu-Yu som jag sett på Instagram. När jag öppnar dörren kliver jag direkt in i omklädningsrummet. Innan jag hinner fundera var receptionen är hör jag ett ”Sumimasen” bakom mig.
Det är är en äldre kvinna som i ett litet bås i väggen sköter etablissemanget. Jag betalar jag, klär av mig och låser in mina saker i ett de många skåpen.
Kvinnlig personal på herrars avdelningar på badhus är inte ovanligt, men då i form av städare. Den här gumman sitter och tittar på oss under hela badstunden.
Sentot är toppen, men speciellt uppfriskande är det inte. Vattnet i min kalla kran vid sittduschen kan bäst beskrivas som ljummet och temperaturen i de två varma poolerna är hela 43 grader.
Det tar ett tag att komma tillfreds, men sedan har jag vatten upp till hakan likt några gråhåriga veteraner i poolen bredvid.
Rundvandring på artificiella Odaiba
Efter badstunden går jag till Shinbashi Station och tar det obemannade tåget över hamninloppet till ön Odaiba. Här har jag aldrig varit förut och stannar kvar resten av dagen.
Under Edo-perioden lades grunden bokstavligt för Odaiba då flera små öar med fort byggdes i bukten för att skydda Tokyo mot angrepp. Daiba betyder ordagrannt ”fort” på japanska.
Under 80-talet då Japans ekonomi blomstrade utökades Odaiba till en stor artificiell landmassa. Här skulle en futuristisk ny stad ta form.
När Japans ekonomiska bubbla sedan brast på 90-talet lades planerna på is, men i slutet av årtiondet började hotell och köpcentrum byggas samt tåglinjen Yurikamome. Idag är ön ett populärt mål för turister och för lokalbor som vill ta det lugnt.
Dock hann en del futuristiska projekt bli klara som Fuji TV Building, Tokyo Big Sight och Telecom Center. Av dessa hinner jag bara få en ordentlig syn på det förstnämnda som imponerar med sin urgröpta arkitektur ifylld med ett stort klot.
Orsaken till att jag aldrig besökt Odaiba under mina tidigare två resor är att området känts historielöst, tråkigt och lite för kommersiellt för mig.
Det är också det första intrycket jag får när jag kliver av vid köpcentret Diver City. Men ju längre kvällen lider desto mer diggar jag området, speciellt utsikten över Tokyos skyline.
Exempel på svensk arkitektur
På väg till andra ändan av ön sticker ett bostadshus ut med sin skandinaviska design och svenska flaggor (!) hängande från två balkonger. Det är ett utställningshus från japanska SwedenHouse.
SwedenHouse har sedan 1984 gjort det möjligt att köpa och bo i bekväma trähus likt de i Sverige. Företaget har över 37 000 husägare i Japan.
Jag blir sugen på att se mer och kanske gå in, men direkt ser jag en av flera skyltar som tydligt påpekar att detta inte är till för turister och fotoförbud råder. Men från trottoaren får man ju ta bilder.
Spontant besök till coola teamLabs Planets
I åratal har jag på sociala medier sett bilder från de moderna och interaktiva konstmuseerna teamLabs. Jag har alltid trott att de likt Madame Tussauds funnits i flera internationella storstäder.
Det finns bara två teamLabs hela världen, båda i Tokyo varav en här i Odaiba.
Då jag minns att Simon och Per nämnt att de tidigt bokat biljetter hit blir jag sugen och kollar om det finns någon kvar för ikväll. Ett fåtal finns för inträde mellan 20:30 till 21:00. Jag slår till!
Utanför teamLabs Planets är det ovanligt högljutt. Först blir jag orolig att något har hänt, men det är bara väldigt många amerikanska turister här.
I väntan på min tur att gå in sätter jag mig ned och luftar mina sargade fötter. Tydligen måste man gå runt barfota på museet. Jag blir att tycka synd om övriga besökare.
Efter att ha instruerats över video och låst in våra väskor, skor och sockor blir den kommande dryga timmen en oväntat fräck upplevelse.
Först går vi ned för en mörk korridor där blåa lampor längs med golvet guidar oss. Mot slutet hörs rinnande vatten och runt hörnet går vi upp för en sluttande korridor där vattnet rinner i motsatt riktning.
Nästa rum är täckt med speglar på väggar, tak och golv. Från taket hänger tusentals ljusslingor som ändrar färg i takt med musiken. Effekten blir att det ser oändligt ut.
I efterföljande stora rum har vi vatten upp till vaderna. Via projektorer ändrar vattnet färg och simmande fiskar projiceras runt våra ben. Det är lika fräckt som uppfriskande denna varma kväll i Tokyo.
Därefter hamnar vi i ett torrare men mer selfie-vänligt rum fyllt med stora ljusa bollar som rullar runt på golvet eller hänger från väggar och tak. Golvet består av speglar så det känns större än vad det är.
I slutet av promenaden genom museet går vi genom två ”trädgårdar”. En med stora, runda och genomskinliga plastskulpturer som lysts upp. En annan med blommor och växter som hänger tätt från taket och höjs och sänks medan vi ligger på spegelgolvet nedanför.
Kvällsfotografering av Regnbågsbron
Efter det lika coola som avslappnade besöket på teamLabs Planets tar jag öns tåglinje tillbaka till dess västra sida för att göra det jag främst kom hit för, se och ta bilder på Tokyos skyline när mörkret lagt sig.
Först promenerar jag längs med sandstranden på Odaiba Marine Park innan jag går tillbaka till den utkiksterass jag besökte tidigare.
Jag har tidigare sett Tokyo när mörkret lagt sig från både Tokyo Skytree och Shibuya Sky. Denna utsikt är lika fin, men det går inte att toppa motsvarigheten i Minato Mirai 21 från igår kväll.
Oavsett så var detta besök till Odaiba klart värt tiden efter viss inledande tvekan. Nu är min lista över saker kvar att se i Tokyo ännu lite kortare. Ett hanterbart lyxproblem.
/Alexander